«زندگی ساده» و «دوشيزه­ی کوچولوی تن فروش»

 

مرد چند دقيقه­ای به دختر بچه­ها نگاه کرد و بعد از صاحب روسپی خانه پرسيد: «جوان­تر هم داريد»؟!

دنيای سياست و دنيای مد دور از هم به نظر می­رسند. اما ناديا پلسنر، دانش­جوی هنر دانمارکی و کنش­گرآنلاين حقوق بشر، ترکيب جالبی از آن به وجود آورد که نظر بسياری را جلب نمود و ابتکار او را به يکی از کارزارهای موفق چند سال اخير تبديل کرد. اما اين ابتکار به مذاق همه خوشايند نبود. به همين دليل، او سه سال است با قاضی و دادگاه سر و کار دارد.

پلسنر که با گروهی از طراحان عليه خشونت در دارفور کار مي­کند، تصويری را طراحی کرد که يک کودک لاغر آفريقايی قربانی خشونت را نشان مي­دهد که کيفی با مارک شرکت معروف مد پاريسی Louis Vuitton روی يک دست خود انداخته و يک سگ کوچک صورتی رنگ در بغل گرفته است. او نام «زندگی ساده» را برای اين طرح انتخاب کرد و آن را در کارزار عليه خشونت در دارفور و فشار بر دولت سودان به کار گرفت. طرح مورد استقبال گسترده قرار گرفت و پوسترها و تی شرت­های مزين به اين طرح، با سفارشات متعددی روبرو شد. بهای هر پوستر بیست و هر تی شرت پنجاه و سه دلار است و پول آن به کارزار «دارفونيکا» اهدا مي­شود.

پلسنر در توضيح علت استفاده از طرح گفته است: همه تصوير کودکان گرسنگی کشيده و لاغر آفريقايی را ديده­اند و معنای آن را مي­دانند، اما واقعيت اين است که ديگر اين تصوير کافی نبود و به ابتکار بيش­تری نياز بود.

اما اين استدلال برای شرکت مد Louis Vuitton کافی نبود و وکلای اين شرکت مد معروف پاريسی در سال 2008 شکايتی به دادگاه ارائه دادند و ناديا پلسنر را به سرقت مارک خود متهم کردند و او را به دادگاه کشيدند و خواهان توقف فروش تی شرت­ها و پوسترها و تعطيل تمام ورک شاپ­ها و نمايش­گاه­های مربوط به آن شدند. آن­ها هم­چنين برای هر روز ادامه کارزار در هر شکل پنج هزار يورو جريمه درخواست کرده­اند.

پلسنر به اين نکته هم اشاره کرده است، که تمرکز غير عادی رسانه­ها روی صنعت مد و نمايش به بهای کم توجهی به مشکلات عمده جهانی نيز در اين طراحی نقش داشت. به همين جهت، او سگ را صورتی طراحی کرد، درست مانند سگ­هايی که در بغل مشاهير هاليوود در رسانه­ها ديده مي­شود. در واقع، او اين تمرکز منفی را به نقدی مثبت تبديل کرد.

بنا بر گزارش عفو بين الملل بيش از سیصد هزار نفر در درگيری­های دارفور کشته شده­اند و بيش از دو ميليون در معرض خطر قرار دارند. دو ميليون و نيم نفر از دارفوری­ها بی خانمان شده و در چادرها زندگی مي­کنند.

مدخانه Louis Vuitton سال گذشته 28.26 ميليارد دلار سود داشت. پلسنر در سال 2008 نتوانست توافق مديران شرکت برای توقف روند دادگاه را جلب کند. آخرين دادگاه پلسنر در آوريل امسال در هاگ برگزار شد و پلسنر در وب­سايت خود نوشته است: عده زيادی از هنرمندان با حضور در دادگاه از او حمايت کرده اند.

پلسنر يک کارزار آنلاين ديگر عليه تن فروشی دختران خردسال تحت عنوان «دوشيزه­ی تن فروش کوچولو»،Little Miss Child Prostitute ، نيز به راه انداخته است. او گفت: ايده در هر دو اندکی مشابه است: چيزی از غرب بر مي­داريد، کمی آن را تغيير مي­دهيد، آن وقت معلوم مي­شود دنيای کودکان در بخشی ديگر از جهان چقدر متفاوت است.

پلسنر در وب­سايت خود نوشت: بعد از مشاهده­ی يک فيلم مستند از فروش دخترکان کوچک در هند تصميم به اين کارزار گرفت: «چندی پيش يک مستند تلويزيونی درباره­ی فحشای کودکان در هند ديدم. فيلم­برداران توانسته بودند به عنوان مشتری دوربين را به روسپی خانه وارد کرده و فيلم­برداری کنند. آن­ها مشغول فيلم­برداری بودند که يک مشتری ديگر وارد شدند و صاحب روسپی خانه ده دختر بچه بين هفت تا نُه سال را در مقابل او رديف کرد. مشاهده­ی چهره­ی کودکان، قلب آدم را منفجر مي­کرد، ولی اظهار نظر مشتری حتا بيش از آن مرا تکان داد. مرد چند دقيقه به دختر بچه­ها نگاه کرد و بعد از صاحب روسپی خانه پرسيد: «جوان تر هم داريد»؟!